Oferujemy oryginalne włoskie wina musujące z beczek serwowane na kieliszki

Wino z kija nalewane do nalewaka gastronomicznego

Czy wiesz, że...

Oryginalne białe, włoskie wino musujące Prosecco pochodzi z regionu Veneto i Friuli, w północno-wschodnich Włoszech. Produkowane jest ze szczepu winogron Glera/Prosecco. Swoją popularność prosecco rozpoczęło od produkowanego w XIX wieku Prosecco di Conegliano-Valdobbiadene i to właśnie z tego miejsca Prosecco uważa się za najlepsze.

Bąbelki Prosecco są naturalne to znaczy – pochodzą z fermentacji samego wina. Produkuje się je metodą Charmata. Drugi proces fermentacji zachodzi w zbiornikach ciśnieniowych (a nie w butelce, jak w przypadku metody szampańskiej) skąd przelewane jest do butelek. Jest to o wiele tańsza metoda produkcji w porównaniu do szampana, dlatego jest to jeden z powodów, dla których Prosecco zaskarbiło sobie tak wielu fanów na całym świecie.

Amatorzy bąbelków docenili smak tego lekkiego, orzeźwiającego wina i obecnie jest to jedno z najczęściej spożywanych win podczas aperitivo lub na początek kolacji na zaostrzenie smaku. Prosecco ma delikatny owocowy smak z wyczuwalną gruszką, jabłkiem, cytrusami, czasami pojawiają się nuty kwiatowe lub owocowego cukierka czy galaretki. Wino Prosecco może być frizzante (perliste) lub spumante (musujące), co nie wpływa znacząco na smak. Wersja Brut jest mocno wytrawna podczas gdy extra dry ćwierć słodka.

Obecnie Prosecco jest zastrzeżoną nazwą apelacji kontrolowanego pochodzenia (D.O.C.). Oznacza to mniej więcej tyle, że tylko wino ze szczepu Glera/Prosecco produkowane w regionie Veneto/Friuli może oficjalnie nosić te nazwę. Dodatkowo oprócz apelacji geograficznego pochodzenia Konsorcjum Włoskie Conegliano-Valdobbiadene ustaliło, że tylko wersja butelkowana może nosić tę nazwę podczas gdy inne formaty, w tym beczki będą nazywane jej synoninem – Glera. Nie wpływa to jednak na walory smakowe jednego, czy drugiego formatu, gdyż w każdym przypadku wino produkowane jest w 100% ze szczepu Glera.

Sprawdź nasze pakiety